vaahteranlehdet2

Liikenteen ja autojen verotus

Tieliikenteestä kerätään Suomessa vuosittain noin 8 miljardia euroa verotuloja. Tästä noin miljardi palautuu liikennesektortille mm. tienpitoon ja -rakentamiseen.

Kansainvälisessä vertailussa (EU-15) autoilun ja tieliikenteen verotus on Suomessa yksi kireimmistä. Suomen sijoitusta vertailussa, Tanskan ohella, nostaa korkea auton hankintaan kohdistuva verotus eli autovero ja polttoainevero. Eniten tieliikenteestä kerätään asukasta kohti Belgiassa ja Itävalllassa. Belgian ykköstila selittyy arvonlisäverotuotolla, joka kerätään uusista autoista. Suuri alv-tuotto selittyy sillä, että Belgian kauppaan kohdistuu suuri kysyntä sen naapurimaista. Asukasluvultaan vain noin kaksi kertaa Suomea suuremmassa Belgiassa myydään vuosittain lähes viisinkertainen määrä uusia autoja Suomeen nähden.

Itävallan toinen sija selittyy puolestaan tietulleilla ja moottoritiemaksuilla. Ts. mikäli Belgian kohdalla huomioitaisiin vain kotimaan myyntiin menevien autojen alv-tuotot ja Itävallan tiemaksuja ei huomioida, on Suomi EU:n autoilua eniten verottava maa. Toisaalta verotuksen kokonaistason vaihteluväli on vertailumaissa suhteellisen pieni – muutamaa välimerenmaata lukuunottamatta. Huomionarvoista on, että verotulon jakauma eri lähteisiin vaihtelee maittain huomattavastoí.

Taulukon saat isommaksi klikkaamalla sitä:Verotulot autoilusta Euroopassa


Verojen osuus keskivertoauton hinnasta vuonna 2017, hiilidioksidipäästöt 121 g/km

Hinta ilman veroja 21 774 € 69 %
Arvonlisävero5 226 € 17 %
Autovero4 494 € 14 %
Asiakashinta 31 494 € 100 %

Tieliikenteen verotusta on tarkemmin kuvattu Autoalan tiedotuskeskuksen sivuilla.


Tulosta sivu
Autotuojat ja-teollisuus ry • Ateneuminkuja 2 C, 10. krs • 00100 Helsinki
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä