Turvavarusteiden suomi-sanakirja

Tällä sivulla on listattu autojen erilaisten turvalaitteiden ja -järjestelmien nimikkeitä ja sanastoa.

Ajonvakautusjärjestelmä

Ajonvakautusjärjestelmä korjaa kuljettajan tekemiä ohjausvirheitä ja pitää auton kulkusuunnan haluttuna. Järjestelmä tunnistaa auton nopeuden ja kiihtyvyydet eri suuntiin ja pyrkii korjaamaan auton luistoja esimerkiksi pyörien jarruja ja moottorin tehoa säätämällä.

AHS (Active Handling System)
AdvanceTrac
ASC (Automatic Stability Control tai Active Stability Control)
CST (Controllo Stabilita)
DSC (Dynamic Stability Control)
DSTC (Dynamic Stability and Traction Control)
ESC (Electronic Stability Control)
ESP (Electronic Stability Program)
FDR (Fahr Dynamic Regelung)
Stabilitrak
MSP (Maserati Stability Program)
PSM (Porsche Stability Management)
STC (Stability and Traction Control)
VDC (Vehicle Dynamic Control)
VDIM (Vehicle Dynamics Integrated Managements)
VSA (Vehicle Stability Assist)
VSC (Vehicle Skid Control)

Aktiiviset pääntuet

Aktiiviset pääntuet seuraavat törmäystilanteessa pään liikerataa eteenpäin ja ottavat pään vastaan vähentäen niskan vammoja.

AHR (Active Head Restraint)
WHIPS (Whiplash Protection System)
WIL (Whiplash Injury Lessening)

Automaattinen hätäjarrutus

Automaattinen hätäjarrutus pyrkii pysäyttämään auton ja estämään onnettomuuden, mikäli järjestelmä havaitsee auton törmäävän väistämättä esteeseen ilman välitöntä reagointia. Uusimmat ja kehittyneimmät järjestelmät on varustettu ns. risteysavustimella, joka tunnistaa poikittaisliikenteen ja pyrkii ennakoimaan mahdolliset törmäystilanteet risteykseen ajettaessa.

AEB (Autonomous Emergency Braking)
Full Auto Brake
Front Assist
Collision Prevention Assist
Pre-Safe Brake
City Safety
City Brake Control
CWAB (Collision Warning with Auto Brake)

Automaattiset kaukovalot

Automaattiset kaukovalot vaihtavat itsenäisesti lähi- ja kaukovalojen välillä ajotilanteen mukaan. Parhaimmat järjestelmät sammuttavat yksittäisiä valomoduuleja vastaantulevan auton kohdalta, jolloin muilla alueilla valon määrä säilyy optimaalisena.

Hätäjarrutustehostin

Hätäjarrutustehostin tarkkailee jarrupolkimen liikettä. Havaitessaan jarrunpainalluksen olevan nopeaa mutta tehotonta järjestelmä nostaa jarrupainetta saaden aikaan tehokkaamman jarrutuksen.

EBA (Emergency Brake Assistant)
BA (Brake Assistant)
BAS (Brake Assistant System)

Jalankulkijan tunnistus

Jalankulkijan tunnistusjärjestelmät auttavat kuljettajaa havaitsemaan jalankulkijan esimerkiksi pimeässä lämpökameran avulla. Järjestelmät voivat toimia yhdessä törmäysten ennakointi- ja varoitusjärjestelmien sekä automaattisen hätäjarrutustoiminnon kanssa, jotta törmäys jalankulkijaan vältettäisiin.

Jalankulkijan turvatyyny

Jalankulkijan turvatyyny pehmentää jalankulkijan osumaa auton konepeltiin, tuulilasin alareunaan ja A-pilareihin. Turvatyyny täyttyy, kun järjestelmä tulkitsee auton etuosaan asennettujen antureiden välittämät signaalit niin, että törmäys jalankulkijan kanssa on tapahtunut.

Kaistavahti

Kaistavahti tarkkailee tiemerkintöjä ja varoittaa auton ajautumisesta kaistaviivalle tai sen yli. Varoitus tulee yleensä haptisesti ratin tai istuimen tärinänä tai äänimerkillä.

LDW (Lane Departure Warning)
LDP (Lane Departure Prevention)

Kaistalla pysymisen tuki

Kaistalla pysymisen tukijärjestelmä on kaistavahdin jatkokehitetty versio. Se ennaltaehkäisee kaistalta ajautumista joko auton ohjauspyörää kääntämällä tai jarruttamalla pyöriä.

Kaistanvaihtoavustin

Kaistanvaihtoavustin tarkkailee kuolleita kulmia auton sivuilla ja takana. Kaistaa vaihdettaessa järjestelmä varoittaa kuljettajaa ajoneuvoista, jotka voivat aiheuttaa vaaraa kaistanvaihtotilanteessa.

BLIS (Blind Spot Information System)

Kamerajärjestelmät

Kamerajärjestelmät auttavat kuljettajaa määrittelemään auton äärimittoja ja sen etäisyyksiä muihin objekteihin. Kamerajärjestelmiä voidaan hyödyntää erityisesti pysäköitäessä ja ahtaissa tiloissa ajettaessa sekä esimerkiksi portista kadulla ajettaessa.

Kuljettajan vireyden valvontajärjestelmä

Kuljettajan vireyden valvontajärjestelmä tarkkailee kuljettajan ajosuoritusta. Tarvittaessa järjestelmä varoittaa kuljettajaa vireystilan heikkenemisestä tai ajon epävarmuudesta esimerkiksi äänimerkillä ja merkkivalolla.

Liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä

Liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä tunnistaa yleisimmin esimerkiksi tiekohtaiset nopeusrajoitukset ja ohituskiellot, ja näyttää ne kuljettajalle auton näytöllä.

Luistonestojärjestelmä

Luistonestojärjestelmä estää vetävien pyörien luistamisen kiihdyttäessä ja mahdollistaa paremman pidon säilyttämisen vetävillä pyörillä.

ASC (Anti Slip Control)
ASP (Anti Spin Program)
ASR (Antriebs Schlupf Regelung, Acceleration Slip Regulator, Anti Slip Regulator)
ATC (Active Traction Control)
ETC (Electronic Traction Control)
STC (Stability and Traction Control)
TC (Traction Control)
TCS (Traction Control System)
TRACS (Traction Control System)

Lukkiutumattomat jarrut

Lukkiutumattomat jarrut estävät pyörien täyden lukkiutumisen voimakkaassa jarrutustilanteessa, jolloin niiden sivuttaispito ja sitä kautta auton ohjattavuus säilyvät myös kovissa jarrutuksissa. Järjestelmä laskee jarrupainetta renkaan lähestyessä lukkiutumista ja nostaa sitä jälleen renkaan pyörimisnopeuden kasvaessa.

ABS (Antilock Brake System)
ALB (Antilock Brakes)

Mukautuva vakionopeudensäädin

Mukautuva vakionopeudensäädin pitää yllä halutun matkanopeuden ja säilyttää kuljettajan haluaman etäisyyden edellä ajavaan ajoneuvoon. Järjestelmä hidastaa auton nopeutta edessä olevien ajoneuvojen tullessa lähemmäksi säilyttäen tarvittavan turvavälin. Järjestelmän etuina ovat turvallisuuden ja ajomukavuuden paraneminen erityisesti pidemmillä ajomatkoilla, jolloin kuljettaja voi keskittyä paremmin tietapahtumiin.

ACC (Active Cruise Control, Adaptive Cruise Control)
ADR (Automatische Distanz Regelung)

Mäkilähtöavustin

Mäkilähtöavustin pitää autoa paikallaan jyrkässä mäessä jarruja käyttäen hetken ennen liikkeellelähtöä, jolloin kuljettaja ehtii turvallisesti siirtyä jarrulta kaasupolkimelle.

HSA (Hill Start Assist)

Ohjauksen mukaan kääntyvät ajovalot

Ohjauksen mukaan kääntyvät ajovalot seuraavat ohjauspyörän kääntökulmaa huomioiden ajonopeuden. Täten ne lisäävät valaistua tien osuutta ajosuuntaan katsottuna.

Pimeänäköavustin

Pimeänäköavustin auttaa kuljettajaa havaitsemaan esimerkiksi tiellä liikkuvat jalankulkijat ja eläimet.

Pysäköintiavustin

Pysäköintiavustin auttaa kuljettajaa pysäköintitilanteissa ohjaamalla autoa pysäköinnin aikana. Järjestelmä auttaa usein myös sopivan mittaisen pysäköintipaikan löytämisessä mittaamalla tien reunassa olevien autojen välejä.

Rengaspaineen valvontajärjestelmä

Rengaspaineen valvontajärjestelmä varoittaa kuljettajaa mikäli rengaspaine on virheellinen jossakin ajoneuvon renkaista. Valvontajärjestelmä voi olla toteutettu erillisellä paineanturilla tai renkaan vierintäkehän muutosta tarkkailemalla.

Turvatyynyt ja turvaverhot

Turvatyynyt ja turvaverhot estävät kuljettajan ja matkustajien iskeytymistä auton sisätiloihin onnettomuustilanteissa. Nykyautoissa turvatyynyjä voi olla useita kappaleita sekä etu- että takamatkustajia varten. Lisäksi käytetään turvaverhoja, joiden tarkoituksena on estää pään iskeytyminen auton sivuikkunaan. Törmäystilanteessa turvatyynyt täyttyvät räjähdyspanoksen tuottaman palokaasun avulla. Turvatyynyt on suunniteltu toimimaan yhdessä turvavöiden kanssa, eivätkä ne korvaa turvavöiden käyttöä.

Tuulilasinäyttö

Tuulilasinäyttöön voidaan heijastaa kuljettajalle tarpeellista tietoa, kuten auton nopeus tai navigointiohjeet. Tuulilasinäytön sisältö näkyy suoraan kuljettajan näkökentässä, eikä katsetta tarvitse irroittaa tiestä.

HUD (Head-Up Display)

Törmäysten ennakointi- tai varoitusjärjestelmät

Törmäysten ennakointi- tai varoitusjärjestelmät varoittavat kuljettajaa mahdollisesta törmäyksestä esimerkiksi äänimerkillä. Mikäli törmäys on väistämätön, järjestelmä valmistelee auton turvavarusteet törmäystä varten esimerkiksi kiristämällä turvavyöt ja valmistelemalla jarrujärjestelmän tehokasta hätäjarrutusta varten.